В 119-о СУ въвеждат условие униформа, в 51-во СУ намаляват

...
 
В 119-о СУ въвеждат условие униформа, в 51-во СУ намаляват
Коментари Харесай

Спират стипендията за скъсани дънки в клас

  В 119-о СУ вкарват изискване " униформа ", в 51-во СУ понижават сумата
Ако два пъти възпитаник стипендиант се яви с хитовите скъсани дънки в клас или пък без униформа, той ще спре да получава стипендия. Този нов аршин се вкарва в столичното 119-о СУ от втория период, заяви неговият шеф Диян Стаматов пред „ Монитор “. Причината е, че от тази година право на премия за триумф имат още два випуска – 8-и и 9-и клас, а освен 10-и, 11-и и 12-и както преди. Това е разследване от Закона за предучилищно и учебно обучение, съгласно който главно обучение към този момент се приключва след 7-и клас, а не след 8-и. Именно тапията за главно е изискване за приемане на стипендия и по този начин на процедура кандидат-стипендиантите се усилват.

Както " Монитор " към този момент писа, в бюджета за обучение бяха отпуснати спомагателни 6,6 млн. лева за стипендии за учениците от осми клас. Въпреки това обаче столични шефове трансформират критериите за разпределяне на стипендии поради дефицит на средства. Стаматов изясни, че в случай че възпитаник пристигна един път без униформа, ще му бъде направена забележка, а при наново нарушение, стипендията ще бъде спряна. Униформата включва суитчър и тениска. Същото предписание важи и за скъсаните дънки. Стаматов изясни, че те започвали да стават огромен проблем, тъй като учениците в 10-и и 11-и клас доста ги носели, а в студените месеци това не било здравословно за тях. В 119-о СУ стипендия ще се поставя единствено на учениците със междинен триумф от първия период 5,5 или повече. Те ще получават 50 или 60 лева, като дефинитивно решение каква да бъде сумата още не е взето.

В 31-во СУЧЕМ " Иван Вазов ", известно още като Бастилията, пък подвигат летвата за триумф. Така единствено учениците със междинен триумф за първия период " Отличен " (5,7) или нагоре ще получават по 40 лева месечно, като преди прагът за тази сума беше 5,5, описа директорката на учебното заведение Надежда Николчева. Във втората група са възпитаници с триумф сред 5,5 и 5,7, на които ще се поставят по 20 лева на месец.

В 51-во СУ " Елисавета Багряна " пък е понижена оптималната стипендия от 40 на 30 лева Така към този момент отличниците с триумф сред 5,75 -6,00 ще получават с десетачка по-малко. Таванът за ученическите стипендии е 60 лева съгласно Наредба на МОН. Училищата обаче имат свободата сами да решат дали да дадат стипендии на повече възпитаници и сумата да е по-ниска или противоположното - да заложат на по-високи бонуси за триумф, разпределени сред по-малко възпитаници.

Държавни стипендии към този момент могат да получават и учениците в частните школа, плануват признатите към този момент от Министерския съвет условия и ред за приемане на стипендии от учениците след приключено главно обучение. Право на парично подучване ще имат както учениците в дневна и самостоятелна форма на образование, по този начин и записаните в комбинирана форма на образование. Месечна премия за триумф ще се поставя и на гимназистите, които учат посредством работа и са част от дуалната система. Същото се отнася и за възпитаници със специфични просветителни потребности, които са приключили главно обучение и са траяли образованието си в класовете от първи или втори гимназиален стадий. Учениците в интернатите пък ще получават по 33 лева месечно за персонални потребности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР